Annika
Annika, elev i 1. hf på Steiner HF
Jeg har gået på steinerskolen i Odense, siden jeg var helt lille, men i 9. klasse tænkte jeg over, om jeg ville fortsætte min ungdomsuddannelse her. Jeg søgte faktisk ind på gymnasiet, men så var der alligevel en masse spændende projekter her i 10. klasse, bl.a. et udvekslingsophold, som jeg rigtig gerne ville på. Det gjorde, at jeg valgte at blive, og jeg besluttede mig også for at fortsætte på Steiner HF. Det er jeg glad for, at jeg valgte at gøre.

Det er dejligt, at vi har så mange forskellige fag. Vi har fx musik og håndværksfag, men vi har jo også de fag, som man har andre steder, så vi får faktisk mere, fordi vi får de ekstra fag oveni. Jeg tror derfor, vi lærer flere forskellige ting, end man nok gør på en mere ’almindelig’ ungdomsuddannelse.
Det bedste ved Steiner HF er, at det er så bred en uddannelse med så mange forskellige fag, og at vi ikke bliver målt med tal, for vi får ikke karakterer. Her handler det ikke bare om, hvad du præsterer i sidste ende, men lige så meget om hvordan du kommer derhen.
Selv om det er afslappende at have orkestertimer, så drejer det sig også rigtig meget om musik og om at være opmærksom. Mange af os er vant til at spille musik, fordi vi har gået her i mange år, men man kan sagtens være med og begynde at spille på et instrument, selv om man kommer udefra. Så tilpasser man det, efter hvad den enkelte nu kan, og så er man med på det niveau, man kan.
Jeg ved ikke, om jeg ville have været så interesseret i klassisk musik, musik generelt, noder og instrumenter, hvis jeg ikke havde gået her. Det havde jeg nok ikke, men jeg er virkelig glad for at have fået den interesse ved at gå på en steinerskole.
Vi kender vores lærere godt og er på en måde også en slags venner med dem. Det er min fornemmelse, at vi har et mere personligt forhold til vores lærere, end man har på mange andre uddannelser. Man kan altid snakke med dem, hvis der er noget, fordi de kender en så godt, og vi spørger til hinanden.
Vi har jo desværre ikke kunnet rejse i år pga. corona, og det betyder altså noget, fordi det ryster os godt sammen, både med klassen, de andre klasser og lærerne. Man kender altid hinanden bedre efter sådan nogle ture. Det er også dejligt at være på kor- og orkesterrejse, hvor vi besøger steinerskoler i andre lande. Der er et særligt fællesskab, og det er en oplevelse i sig selv.
Jeg oplever ofte, at når vi har et bestemt emne i hovedfag, så skal vi i orkester spille en melodi, som har noget at gøre med det, vi har haft om i hovedfag. Eller så skal vi lave noget i bogbinding, der relaterer sig til noget, vi har om i historie. Tingene passer sammen fra år til år. Fagene passer godt sammen. Hele skemaet passer sammen.